Maandelijks archief: mei 2014

Nederlands golfkampioenschap heren senioren dubbel negen in Vlagtwedde

 

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseert de Stichting ESO Golftoernooien een nationaal golfkampioenschap van de Nederlandse Golf Federatie. Op de baan van Golfclub Westerwolde in Vlagtwedde vindt op vrijdag 6 juni de strijd plaats om het nationaal kampioenschap heren senioren dubbel negen. Van de 26 poulewinnaars mogen slechts de vijf beste ongeslagen teams meespelen. Dit jaar zijn dat de mannen van Dirkshorn 4, Rijswijkse 2, Dorhout Mees 2, Almeerderhout en Golfvereniging Nederland 1. In de twee voorgaande jaren streed het team van GC Westerwolde mee om deze felbegeerde titel, won hem zelfs in 2012, maar dit jaar maar werd het voor het eerst in vijf jaar geen poulewinnaar.

Nieuwsbulletin nr.8: ESO 2014 geweldig verlopen

Onderstaand persbericht is verzonden naar de in aanmerking komende media:

ESO 2014, internationaal golftoernooi voor senioren, verliep geweldig

Vrijdag 23 mei vond de finale plaats van het Emslandermeer Senior Open, internationaal golftoernooi voor senioren. Vier dagen lang werd er gespeeld op de banen van Golfclub Westerwolde in Vlagtwedde, De Compagnie in Veendam en Gut Düneburg in Haren, Duitsland. De zevende editie van dit geliefde toernooi werd gewonnen door Dinant ter Weeme van Golfclub De Semslanden in Gasselte. Tweede werd Dirk Jongejan van GC Westerwolde en derde werd Wim Janssen van GC Zwolle.

Vanaf het allereerste ESO-toernooi was het Parc Emslandermeer de hoofsponsor maar door het recente faillissement van dit bungalowpark moest de ESO-commissie naarstig op zoek naar een oplossing voor het wegvallen van de hoofdprijs. Dat was altijd een verblijf van een weekend of een midweek in een bungalow op het park. Luc ter Heide en zijn partner Betsie Hollak van GC Martensplek, trouwe deelnemers aan de ESO-toernooien, stelden spontaan en belangeloos hun bungalow in de Franse Dordogne ter beschikking. En vlak voor de start van ESO 2014 bood de nieuwe beheerder van particuliere bungalows op het park in Vlagtwedde, Recreamax, de tweede prijs aan. Een verblijf in een bungalow in Vlagtwedde of op bungalowpark It Wiid in Eernewoude .

De deelnemer die tijdens het toernooi de meeste birdies sloeg, Wim Janssen, ontving de Birdieking-beker. Aparte vermelding verdient de hole in one die in Veendam werd geslagen door de toernooiwinnaar van vorig jaar, Eesge Jongstra van De Drentsche in Assen.

Een heel bijzondere prijs werd dit jaar beschikbaar gesteld door de Nederlandse eigenaar Chris Matser van Van der Valk Golf Resort in Inverness, Florida. Een gratis verblijf van een week in een prachtige bungalow op dit park met gratis greenfees voor omliggende golfbanen en andere extra’s. De reiskosten waren wel voor eigen rekening. De prijs kon worden gewonnen door op hole drie van de baan in Westerwolde met je tweede slag over een vijver het dichtst bij de hole te komen. Winnaar werd GC Westerwolde-lid John Savenije. Deze prijs werd uitgereikt door Elly Zandstra die met haar echtgenoot Max had bemiddeld bij het beschikbaar stellen van deze prijs.

Het toernooi bood de organisatie de gelegenheid duidelijk te maken dat het faillissement van het park niets heeft te maken met de aangrenzende eigen golfbaan van GC Westerwolde. Om dat te onderstrepen bood Roely Volders, voorzitter van GC Westerwolde en tevens voorzitter van de ESO-commissie, aan alle negentig deelnemers van ESO 2014 twee greenfees voor de prijs van één aan.

In 2015 wordt het ESO-toernooi gespeeld van 18 tot en met 22 mei.

Aan bovenstaand persbericht willen we nog graag iets toevoegen;

De ESO-commissie, die bestaat uit Roely Volders, Jacques van den Bos en Hans Peerbolte, bedankt bestuur en leden van onze golfclub voor de medewerking aan het welslagen van ESO 2014. Het bestuur voor het gedurende drie dagen beschikbaar stellen van de baan, de leden voor het begrip dat hun baan daardoor zwaar bezet was. Daar staan extra inkomsten voor de vereniging tegenover en verbetering van de naamsbekendheid. Juist nu is dat laatste van belang omdat er verwarring bestond over de relatie tussen het Parc Emslandermeer, onze eigen baan en het ESO-toernooi. Vlak voor aanvang van het toernooi konden alle hobbels worden gladgestreken en zo kon aan de negentig deelnemers aan ESO 2014 worden uitgelegd dat onze vereniging er beter voor staat dan ooit. De ESO-commissie betreurt het dat met het faillissement de hoofdsponsor van de ESO-toernooien is weggevallen en gaat voor volgend jaar op zoek naar alternatieven.

Aan het nu gespeelde toernooi werkten verder mee: Harry Huls en Huib van Beusekom als onze ict-specialisten, Irene Cooke, Inoesjka Ploeger, Gerda Wateler en Astrid Peerbolte als gastvrouwen. Roely Volders en Jacques van den Bos als wedstrijdleiders, Hans van Leeuwen als hoofdreferee op afstand, Hans Peerbolte als man van de in-en externe communicatie.

Nieuwsbulletin nr. 7: vertaling plaatselijke regels Gut Düneburg in Haren

Het secretariaat van de baan Gut Düneburg in Haren is zo vriendelijk geweest de plaatselijke regels  te vertalen in het Nederlands. Dan zien ze er zo uit:

 

a)    Waterputten inclusief het omliggende grind en kale grond zijn vaste obstakels (regel 24.2).

b)    De door uitspoeling ontstane schade aan de fairway geldt als GUR.

c)    Alle paden en wegen zijn onderdeel van de baan. De bal moet gespeeld worden zoals hij ligt.

d)    De houten afrastering aan de linkerzijde van hole 2 is de verlenging van de Out of Bounds grens.

e)    De afrastering achter de linker laterale waterhindernis op hole 3 is de Out of Bounds grens.

f)    Voor hole 4 geldt: De beide afrasteringen, die respectievelijk de achterste-  en voorste grens van de waterhindernis vormen en de stalen vee roosters zijn aan de buitenzijde van de beide waterhindernissen vaste obstakels (regel 24.2).

g)    De afrastering achter de linker laterale waterhindernis op hole 5 is de Out of Bounds grens. Aansluitend aan de afrastering is de sloot tot aan de straat Out of Bounds.

h)    De buitenste oeverkant van de rechter laterale waterhindernissen van de holes 5/6/7 en 8 is de Out of Bounds grens.

i)     De door blauwe paaltjes gemerkte kloof tussen de dames- en herenafslag van hole 10 is GUR. Ballen die in dit deel van de baan terecht komen mogen volgens regel 25.1 b (zonder straf) buiten de kloof gedropt worden (niet dichter bij de hole) of zonder straf van de plek gespeeld worden van de plek waar de laatste slag gedaan is.

j)     Op het midden van de fairway van hole 15 bevinden zich opgehoopte aardwallen. Deze zijn GUR.

k)    De afrastering achter de linker laterale waterhindernis op hole 18 is de Out of Bounds grens.

l)     Als op hole 18 de bal de eilandgreen, de voorgreen of de bunker geraakt heeft en daarna in het water valt, mag de door een bord aangegeven droppingzone (voor het clubhuis) gebruikt worden. Er moet dan één strafslag berekend worden. Deze regel geldt ook voor ballen die duidelijk over de eilandgreen (inclusief de voorgreen) gegaan zijn en in de waterhindernis tot stilstand komen. Voor alle andere „waterballen“ geldt uitsluitend regel 26.

m)   Wintergreens op alle holes zijn GUR waarbij altijd de bal MOET worden opgenomen en op het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering gedropt worden volgens regel 25-1. iii.

n)    Aangeplante heide is met blauwe paaltjes afgezet. Deze zone geldt als GUR waarbij altijd de bal MOET worden opgenomen en op het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering gedropt worden volgens regel 25-1. iii. Niet gemarkeerde heide is vast onderdeel van de baan. De bal moet gespeeld worden zoals hij ligt.

Straf voor het niet naleven van de plaatselijke regels:

Strokeplay/stableford: Twee strafslagen / Matchplay: verlies van de hole

 

Wilt u de plaatselijke regels dus liever in het Nederlands bij de hand hebben, druk ze dan even af!

 

Nieuwsbulletin nr.6 mei 2014: belangrijke mededelingen

De ESO-commissie heeft in haar vergadering van 6 mei een aantal zaken behandeld die jullie als deelnemer ook moeten weten.
1. Zowel de ESO-finale voor de veertig besten uit het toernooi als de Emslandermeer-finale voor de overige speelsters en spelers worden gespeeld op de baan van Golfclub Westerwolde. Vrijdagsmorgens 23 mei om 09.45 uur is de shotgunstart voor de Emslandermeerfinale over negen holes en om 12.00 uur vindt aansluitend de shotgunstart plaats van de ESO-finale. De flightindeling zal donderdagavond 22 mei via deze website bekend worden gemaakt.
2. Het faillissement van het Parc Emslandermeer heeft het voortbestaan van het ESO-toernooi gelukkig niet bedreigd maar er zijn wel enkele zaken veranderd. Het Parc was onze hoofdsponsor en de eerste en tweede prijs kwamen door deze tegenslag te vervallen. Wij zijn in gesprek met potentiele sponsoren. Toernooideelnemer Luc ter Heide en zijn partner Betsie Hollak hebben in de periode van onzekerheid over ons prijzenpakket al een geweldig gebaar gemaakt: zij bieden een verblijf van een week in het voorseizoen in zijn bungalow in de Dordogne aan! Er zijn een paar beperkende voorwaarden aan verbonden en de winnaar dient wel op eigen gelegenheid naar de bungalow te reizen maar wij zijn diep onder de indruk van dit genereuze gebaar. Om een indruk te krijgen van de waarde van deze prijs moet je eens kijken op www.vakantie-dordogne.nl. Dan zie je ook dat er vier golfbanen in de omgeving liggen!
De dagprijzen: eerste prijs een diner bon van 50 euro, tweede prijs een fles rode en witte wijn plus golfballen, derde prijs een fles rode of witte wijn.
3. Toernooideelnemers Max en Elly Zandstra, lid van Golfclub Westerwolde, hebben bemiddeld bij de realisering van een heel bijzondere prijs: de Tweary. Die prijs is voor diegene die tijdens het toernooi zijn tweede bal op hole 3 van Golfclub Westerwolde het dichtst bij de hole speelt. Daarom heet deze prijs ook geen Neary maar een Tweary. En die prijs bestaat uit een verblijf in een bungalow op het park van Chris Matser, Van Der Valk Golfresort Inverness, Florida! Het betreft hier een 4-persoons villa met privé zwembad. Gratis greenfees voor negen golfbanen in de omgeving en gratis toegang tot de fitness- en spafaciliteiten. Chris Matser wil zijn park graag onder de aandacht brengen van Nederlandse golfers. Alleen geldt ook hier dat u zelf de reis er naar toe zult moeten bekostigen. Als je even kijkt op www.valkusa.nl dan denken wij dat dit geen belemmering meer betekent!
4. De local rules voor Düneburg in Haren, Duitsland staan in het Duits achter op de scorekaart. Het baanmanagement stelt een Nederlandse vertaling beschikbaar die wij aansluitend als Nieuwsbulletin nr.7 een plekje op deze website geven. Tokens voor een mandje ballen voor de drivingrange van deze baan zijn ter plekke voor 2 euro te koop.
5. Groepsindeling en startlijsten kunt u vinden onder de knop “wedstrijdinfo”. Check even of we met al je wensen rekening hebben kunnen houden. Zo niet, laat het ons dan even weten! Als je een buggy is toegewezen staat er op de startlijsten een “B”achter je voornaam.
Wij treffen de laatste voorbereidingen voor ESO 2014 en verheugen ons er op jullie allemaal op 19 mei te mogen verwelkomen!